2009. május 1.

A férctől a franciavarrásig I

Ha varrni készülök, néha gondot okoz, melyik öltésfajtát is használjam, melyik a legpraktikusabb, legalkalmasabb az adott feladathoz. Vagy épp nem emlékszem, miként is kell az öltéseket használni.
Ezért jutott eszembe, hogy (magam miatt is) összeszedem minden tudásom, és megpróbálom itt egy helyen megmutatni, melyek azok az öltések, amiket esetleg használni szoktam, vagy amiket ismerek. Ha valaki tud még mást is, szóljon.
Először is a kézi öltések:

Fércöltés
A legegyszerűbb és leggyorsabb lehetőség, amivel ideiglenesen összeilleszthetünk tetszőleges anyagokat. Annyira ideiglenes, hogy csomót se kell a cérna végére tenni, így könnyen eltávolítható. Egyszerűen csak ki kell húzni. Ha pontos munkát szeretnénk, az erre szolgáló férc cérnával egyenletes, kb. egy centis öltésekkel dolgozzunk. Könnyen összeilleszthetjük így az anyagokat, hogy aztán mondjuk géppel átszaladjunk rajta és erős varratot kapjunk. A fércet pedig csak ugye kihúzzuk.


 



Jelölőférc
A fércöltés "alfaja". Nevéből adódóan levonhatjuk a következtetést, ugyebár jelölésre szolgál. Ha bátrak vagyunk és két anyagréteget szabunk egyszerre, a varrás vonalát át tudjuk jelölni az alsó rétegre. A laza öltések engedik, hogy a rétegeket széthúzzuk és a szálakat középen szétvágjuk.




Stafírozó öltés
Bélés rögzítésére tökéletesen alakalmas, mert az öltés maga nem lesz látható. Úgy fél centinyire vezetjük a tűt az anyagba és a bélésből csak néhány szálat bökünk a tűre. Az öltésnél visszaöltünk az anyagba és előrehaladunk megint egy fél centinyit.



Gépöltés gép nélkül
Ha képesek vagyunk pontosan és egyenletesen dolgozni a színoldalon teljesen olyan, mintha géppel készült volna. A tűt a cérna mögött vezetjük az anyagba és előtte vezetjük ki. Aztán újra és újra ...



Hólozó öltés
Nem tudom valóban helyesen írtam-e le a megnevezést, mert én csak hollózó öltésnek nevezem. Értelme ugyan nincs, de így maradt meg a fejemben. Ezt a fajta laza öltést sem lehet a színoldalról látni, csak a másik oldalon láthatóak apró öltések, ezért kézi felhajtásnál hasznos. A felhajtásban haladunk előre egy centinyit, a ruhadarabból megint csak néhány szálat öltünk a tűre.



Boszorkányöltés
Tökéletes név. Az öltésekkel egyik majd másik oldalon haladva keresztbe öltjük a cérnát, így jól leszoríthatjuk a széleket. Tulajdonképpen egy díszöltésről van szó.



Pelenkaöltés
Még egy különleges név. Bár eredetileg a szélek letisztázásra szolgál, ma már inkább csak díszítésre használjuk. Ha átöltünk az anyagon, a tűt felfelé irányítva húzzuk át cérnán, így egy hurkot kapunk. Ez a hurok adja majd meg a díszítést.


Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...