2011. április 25.

A Blackwork technika vagyis a Holbein-hímzés I.

Hans Holbein: Katherine Parr

A címben említett szálszámolásos technika az egyik nagy kedvencem. Még keveset dolgoztam vele, de rendkívül érdekesnek és sokszínűnek tartom. Utánaolvastam kicsit és szeretném megosztani Veletek, amit megtudtam. Egy kis összegzés következik a Holbein-hímzésről két részben. 

Angliában és angolszász nyelvterületeken a technika blackwork elnevezése elterjedt, míg máshol Holbein technikaként ismert. Idősebb Hans Holbein (1465-1524) és fiatalabb Hans Holbein (1497- 1543) német festőkről kapta a nevét. Több általuk festett portrén örökítették meg ezt a fajta hímzéstechnikát a modellek ruháin, mint például ifj. Holbein az alábbi festményen, Jane Seymour portréján.

Hans Holbein: Jane Seymour (1536)


Magát a technikát spanyol illetve mór eredetűnek tartják. Spanyolországba a mórok közvetítették, majd onnan Aragóniai Katalin vitte magával Angliába. Néhány forrás szerint már a Tudor-kor előtt is jelent volt az országban és kelet-európai gyökereit is feltételezik. Angol nevéből következtethetünk a technika egyik sajátosságára, mégpedig hogy fekete fonallal, fekete selyemmel készítették. Geometrikus formák, stilizált növények jellemzik a mintákat. Gyakran készítettek olyan blackwork hímzéseket, amelyeknél száröltéssel kihímezték egy minta, legfőképp stilizált növények, kontúrjait, majd a belső felületek ismétlődő geometrikus mintával töltötték ki. Persze a fekete színű fonal haszálata nem kötelező jellegű, Kelet-Európában a piros szín volt domináns a technikánál, de ismerünk ugyanezzel a technikával készült hímzéseket kék és más színű fonalakkal is.
A technika modern alkalmazásánál akár bonyolult minták, az ún. árnyékolással realisztikus képek is készíthetőek. Az árnyékolás a hímzés egyes részein a minta összetettségével és annak leegyszerűsítésével illetve a fonal vastagságának változtatásával érhető el.

modern blackwork hímzés, via Royal School of Needlework


Legközelebb praktikus dolgokról lesz szó a Holbein-hímzéssel kapcsolatban, szóval a következő részben nekiugrunk magának a hímzésnek. 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...