2011. április 27.

A Blackwork technika vagyis a Holbein-hímzés II.


Remélem kedvet kaptatok a Holbein-hímzéshez az előző bejegyzés óta, mert ma praktikus oldalról közelítjük meg a „problémát“, vagyis konkrétan a hímzés technikájáról lesz szó.

Először mintát kell ugyebár választani, mondjuk egy samplerhez vagy egy terítő szegélyéhez. Ebben az alábbi linkek lehetnek a segítségetekre, ahol ingyenes mintakollekciókat találtok összegyűjtve.
String or Nothing
The Blackwork Embroidery Archives
Embroidery and Embroider

Ha találtatok egy tetszetős mintát, kiválasztható a vászon. A legmegfelelőbb vászon könnyen leszámolható, egyenletes szövésű, amit keresztszemezésre is használnánk. Fonalból ugyanígy a keresztszemezéshez használatos osztott hímző felel meg vagy a coton á broder. Ez utóbbi két szálból sodrott fonal, kevésbé fényes, mint a gyöngyfonal, de ugyanúgy nem választható szét. Személy szerint ezt használom legszívesebben. A lényeg, hogy a vászon szövésének megfelelő vastagságú fonalat válasszunk. Kézben tartott vásznon is dolgozhatunk, de mivel a hímzés biztosan szebb lesz, ha kifeszítetjük a vásznat, ajánlanám a hímzőkeret vagy hímződob használatát.  
 
Kék színű coton á broder és piros színű osztott hímző

Beszéljünk most egy kicsit az öltésekről.

A gépöltés vagy tűzőöltés (backstitch, Point de Sable)
Keresztszemezők bizonyára ismerik és kontúrozásnál használják is a laposöltésnek ezt a fajtáját. A fonal mögött leöltünk a vászonba és egy vízszintes irányú laposöltést varrunk. A tűt a kezdőponttól egy öltés távolságra felöltjük az első öltés előtt és a fonalat felhozzuk a hímzés színére. Az öltést az előző öltés kezdőpontjában fejezzük be. Az öltések ismétléséből az anyag színén összefüggő laposöltéssor keletkezik. 

Holbein öltés
Tradicionálisan ezt az öltést használták ennél a hímzéstechnikánál. Két szinten dolgozunk. Az első szinten egy vonalban előrehaladva a minta minden második öltését öltjük le, amíg nem érünk a sor végére. Mintha fércelnénk. Ez az úgynevezett előöltéssor. A sor végén visszafordulunk a fonallal. Ezen a második szinten az első sor a kihagyott öltéseit, úgymond a hézagokat öltjük le. A két öltéssor így egy sort alkot majd a végén. Bonyolultabb mintáknál jobb, ha előre átgondoljuk, hogyan szeretnénk haladni a mintával. A hímzés fonákja ugyanúgy egyenletes mintát mutat majd, mint a hímzés színe. 

Remélem találtatok hasznos információt a bejegyzésben és kedvet kaptatok egy kis hímzéshez. Ha 
még nem tudtatok dönteni, inspirációként van itt még néhány link hasznos információkkal, képekkel. Kellemes hímzést mindenkinek!

The Blackwork Guild
Historical Needlework Resources

2 megjegyzés:

evikusz írta...

Köszönöm a leírást! Számomra hasznos volt :)

Wassernixe írta...

Orulok, ha segitsegedre volt :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...