2011. április 17.

A pozsonyi Prímási palota tapiszériái


A pozsonyi szezonnyitó ünnepségek keretében a Prímási palotát is ingyenesen látogathatta a nagyközönség ezen a hétvégén. A 18. század végén épült palota eredetileg az esztergomi érsek tulajdonát képezte. Mivel a palota képtárában több flamand, holland és német festő művei mellett egy rendkívüli tapiszéria sorozatot is láthatunk, mindenképp látnom kellett ezt nekem is. 
A tapiszériák a 17. század 30-as éveiből származnak és Francis Cleyn tervei alapján a London melletti mortlake-i angliai királyi műhelyekben készültek. Összesen hat faliszőnyegen Cleyn egy görög mitológiai történetet ábrázolt, mégpedig Héro és Leandrosz szerelmének történetét. 



Sajnos fotózni a képtárban nem lehet, mint kiderült, ezért csak ezt a pár fotót sikerült készítenem az első teremben. A többi képet itt nézhetitek meg (via AV Studio). Meg kell mondanom, ha valaki a városban jár, mindenképp nézze meg őket. Nem kimondottan nagy a képtár, de a faliszőnyegek gyönyörűek, részletgazdagok és valóban zseniális munka. 

2 megjegyzés:

Christine írta...

Nem igazság, én ezekről a nyílt napokról minden egyes évben lemaradok!! Talán majd jövöre:)

Wassernixe írta...

En is majdnem lemaradtam, nem sokon mult :) Jovore mindenkepp tervezd be, rengeteg jo dolog volt. Sajnos en sem hasznaltam ki minden lehetoseget.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...