2011. június 2.

Hogyan gondoskodjunk a tűkről?

Az embernek sosem lehet elég tűje és tűpárnája, mint ahogy fonala, vászonja sem. A fonalakat feltekerjük, dobozoljuk a vásznakat, a tűket tűpárnában tartjuk, gondoskodunk róluk. Ma már sokkal olcsóbb és könnyebben hozzáférhető bármiféle tű, mint a régi időkben, amikor elég költséges dolognak számított. Mégsem egyszer használatos dologként kezeljük. Nekem is vannak kedvenc tűjeim, amiket szívesebben használok, mint a többit. Ezekre pedig vigyázom.
Beszereztem ezért még egy tűpárnát. Nem kimondottan a stílusa miatt, mert az nem a legkedvencebb, hanem a kis eper miatt, ami a tűpárnán lóg. Engem egy kicsit emlékeztet egy csípős kis pirospaprikára, de maradjunk az epernél. 


Ezt a gyűszűnyi nagyságú epret szemcsés, homokszerű korunddal töltik. A korund a gyémánt után a legkeményebb ásványfaj, ha jól tudom a timföld kristályosodott formája. Érdekes, hogy ennek a különböző színű változatai például a zafír és a rubin. Nemcsak drágakőként ismert, hanem csiszolóanyagként is, a finommechanikában alkalmazzák, szemcsefúváshoz használják. A csiszolt üveget is gyakran így díszítik, mivel keménysége miatt a korund karcolja az üveget. Pontosan ez a tulajdonsága az, ami miatt helye van a varródobozunkban. Ha a tűket és gombostűket átszúrjuk a kis epren, a benne lévő korundszemcsék csiszolják és élesítik, valamint fényesítik is őket egyben. Lecsiszolják a haználattól keletkezett esetleges egyenetlenségeket a fém felületéről és a kissé tompa tűket is rendbe teszik. Azok jobban csúsznak az anyagban, a fonal is kevésbé rongálódik közben. 
Nagyon finom, hajszálvékony tűt viszont távol tartanék tőle, mert gyengítheti a fémet. Ez csak a különleges tűkre vonatkozik, az átlagos, legtöbbek által használt tűkről kellően gondoskodhatunk egy ilyen kis eperrel. Aztán már csak arra kell  odaigyelni, hogy ne a fotel karfájába, ide-oda szurkodjuk a használt tűket, hanem egy megfelelő tűpárnába. Így aztán hosszú életűek lesznek a kis huncutok.
Szoktatok epret használni? Van más ötletetek, mivel lehet a gombostűket, tűket jól karbantartani?
Most megyek és kihegyezem az épp használatban lévő tűjeim.  

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...