2011. április 1.

A szálfektetőm ~ My laying tool



Már olvastam néhány helyen szálfektető eszközökről, amik segítségével könnyebben és egyenletesebben lehet hímezni, de nem láttam még itthoni boltokban hasonló eszközt. Külföldi blogokon és boltokban találkoztam szebbnél szebb példányokkal, de ezek általában drágák is. Viszont már gondolkodtam egy ideje azon, mivel tudnám helyettesíteni ezt az eszközt, hogy kipróbálhassam, valóban szebb öltéseket lehet elérni a segítségével vagy nem. 
Gondolkodtam kisebb méretű kötőtűn, ami be is válna, de az egyetlen, amit itthon találtam kissé rozsdás már az öregségtől, tehát nem lett volna épp jó választás. Aztán legutóbb fonalvásárláskor láttam meg a bolt kirakatában a fenti képeken látható tűkészletet. Indiános kiszerelés, imádom az ilyen és hasonló tűrendezőket. Igazából nincs szükségem új tűkre, bőrmegmunkálásra alkalmashoz pedig tényleg nincs, de a méretük miatt mégis megvettem őket. 


Az összehasonlítás végett készítettem egy képet a kiválasztott nagy tűről és egy gyűszűről. Méretes a kicsike. Elég nagy ahhoz, hogy szálvezetőnek jó legyen, mégsem túl vastag, túl hosszú vagy hegyes, így jól tudom fogni a kezemben, kényelmes, nem akadozik a fonalban sem. Használat közben pedig ilyen. 



Egyelőre csak próbálgatom, kissé ügyetlen vagyok. Ami biztos, hogy a hímzőkeretet így nem tudom kézben tartani, mert mindkét kezem foglalt. Viszont a fonal nem csavarodik össze, nem lesz csomós. Nem feszítem meg a fonalat túlságosan a szálvezetővel, csak óvatosan vezetem, hogy ne kunkorodjon össze. Mielőtt a fonalat véglegesen a "helyére" húzom, a szálvezetővel szebben meg tudom egyengetni és kis odafigyeléssel valóban szebb lehet a végeredmény. Laposöltésnél például sokat segít, ha a szálakat szépen egymás mellé tudjuk egyengetni, egyenletesebb lesz a hímzett felület és az egyes szálak nem fedik majd egymást, jobb lesz a takarás is. Ezenkívül az öltés feszességére is jobban oda lehet figyelni.

Lehet, hogy nem fogom mindig használni, de egyértelműen hasznos és ügyes dolognak bizonyult. Ajánlom mindenkinek, próbálja ki.  

2 megjegyzés:

Monika írta...

Jéééé! Ilyenről most hallottam először! Hogy te miket tudsz!!!Köszi!

Wassernixe írta...

Ajánlom az ilyen eszközt, keresztszemeshez és más hímzéshes is jó hasznát veszi az ember :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...