2011. december 29.

Antikváriumi fogás


Talán egy hónapja lehet, hogy betévedtem egy antikváriumba. Igazából egy francia, századeleji mintafüzetet kerestem, amit azelőtt pár héttel láttam a kirakatban. Persze már nem volt meg. Helyette ezt a könyvet találtam, ami ha nem is akkora ritkaság, de mindenképp hasznos és szép is. 
Egy 1976-os kiadású könyv "Hímzünk" címmel. Általános leírással kezdődik, különböző technikákról magáról a hímzésről és például egész fejezet szól a hímzések tisztításáról. Sok ábrával és hasznos tanáccsal van ellátva, ami nekem mindenképp segítséget nyújt, ezért már megérte a néhány eurós befektetés. A következő négy fejezet aztán más-más technikát taglal, a keresztszemes hímzést, sima öltést, lyukas hímzést és a felsőgarammenti hímzést. 


Különböző régiókból származó tradicionális minták, geometrikus alakzatok, azsúrozás, népi motívumok és jól követhető ábrák vannak a könyvecskében. Bár látni rajta, hogy a 70-es években adták ki, az akkori divatot követi, de a mintákat lehet aktualizálni. El tudok képzelni jónéhányat akármelyik modern lakásban, csak kivitelezés kérdése a dolog. 
A legutolsó pár oldalon hagyományos népi viselet részleteit fotózták le. Ezekhez nincs minta vagy leírás, mint a többihez, de inspirálódni lehet ezekből is.

Ezenkívül kis felfedezést tettem. A lent ábrázolt öltést, a legalsót, szlovákul csirkehátsónak hívják. Szerintem ez rendkívül vicces.


Milina Duchoňová: Vyšívame. Pozsony, 1976.

3 megjegyzés:

Christine írta...

Szia Teáskannatestvérem!!:)
Mondd, egyáltalán hol van Pozsonyban antikvárium? Én megrögzött auparkos (pantarheies:) vagyok, a sétálóutcában háromszor eltévedek, míg elérek a célomig, mégsem láttam tévelygéseim alatt antikváriumot... Csak a könyvtárat találom meg elsőre, még szép, hisz havonta járok.
Csodaszép könyvet találtál, akartam ezzel mondani...

Jutka írta...

Valóban jó fogás volt!
Hasonló helyeken én is szeretek téblábolni és szoktam is vásárolni , még ha rossz állapotú is az a könyv vagy füzetecske...lapocska:) nekem érték.

Wassernixe írta...

Szia Teáskannatestvérem! :) Ajándék volt öcsémtől karácsonyra a teáskanna, nagyon tetszik :)
A Steiner Antikvárium az egyetemi könyvtárral szemben van, a Ventúrska utcában, http://maps.google.com/maps/place?hl=hu&rls=com.microsoft:hu:%7Breferrer:source%3F%7D&rlz=1I7ASUS&prmd=imvnsb&resnum=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1280&bih=685&um=1&ie=UTF-8&q=antikvariat+bratislava+venturska&fb=1&hq=antikvariat&hnear=0x476c895d36affd9b:0xbbfa2f8554bbed12,Vent%C3%BArska,+81101+Bratislava,+Szlov%C3%A1kia&cid=2608778827816479211
Van még egy valahol a Grösslingova környékén, de a pontos címet sajnos nem tudom. Jó kis dolgokra lehet ott bukkanni és vettem már ott potom pénzért régi litográfiát. Arról is meg kellene ejtenem egy posztot.
Jutka, ha rossz állapotú is egy könyv, attól még érték nekem is. Sőt, talán esetlensége és kora miatt nagyobb érték, mint bármi más. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...